Kako do boljše samopodobe?

Kako do boljše samopodobe?

Dobra samopodoba je ključ do zadovoljstva in srečnega življenja, zato je ključno, da na tem delamo in se ne primerjamo z drugimi na vsakem koraku. Ljudje smo si različni in prav je tako, sicer bi bil svet precej manj zanimiv. Višji, nižji, suhi, malce bolj okrogli.

Pa ne le glede fizične podobe. Mnogi se obremenjujejo tudi s svojim nastopom in si govorijo, da so videti nesposobni, neresni in podobno. Vse to seveda vpliva na samopodobo, zato je dobro vedeti, kako to izboljšati. Ko se boste začeli ceniti, vas bodo cenili tudi drugi.

Vas moti videz?

Največ težav s samopodobo izvira iz nezadovoljstva z lastnim videzom. Morda kakšen kilogram preveč, celo premalo. Aknasta koža, suhi lasje, višina. Določene reči zlahka odpravimo, druge z nekoliko več truda, nekaterim pa se pač ne moremo postaviti po robu. Če vas moti višina, je to pač to, kar je namenila mati narava in geni staršev.

Ampak to še ne pomeni, da ne morete v svet zakorakati samozavestno. Višek kilogramov lahko učinkovito stopite, na ne preveč mišičasto telo pa nadenete nekaj mišic. Težave s kožo bodo uredili v kozmetičnem salonu, za lase pa bo poskrbel obisk frizerskega salona in morda maska za lase. Obupavanje pred ogledalom ne pride v poštev.

Razširite nabor znanj

Marsikdo si vsak dan prigovarja, da je nesposoben, neumen, da premalo zna. V resnici gre za skupek več vplivov na posameznika, ki prihajajo iz okolice. Lahko že iz šolskega obdobja ali pa kasneje v odraslem življenju, družina, služba in drugo. Zavedajte se svojega potenciala in tega, da lahko vse skupaj kadarkoli nadgradite.

Danes, v dobi interneta, je to še posebej enostavno, saj so informacije o vsem prosto dostopne. Ostaneta le še odločitev in prava volja, pa se lahko že v kratkem pohvalite s kakšnim novim znanjem na področju, ki vam je blizu, morda pa tudi ne.

Naštejte področja, na katerih ste dobri

Vsi imamo nekatere dobre pa tudi slabe lastnosti. Vzemite v roke papir in svinčnik ter napišite seznam tistih, kjer ste dobri. Področja dela, hobi, spretnosti, nekaj, na kar ste posebej ponosni. Kadar boste v dvomih in si govorili, da niste za nikamor, poglejte ta seznam.

Talent

Za boljšo sampodobo poskusite napisati seznam svojih talentov.

Zapomnite si, da nihče ni najboljši povsod. Nekateri obvladajo zapeljevanje, drugi komunikacijo na delovnem mestu in prodajo, spet tretji nekaj povsem drugega. Tudi vi imate določene kvalitete, le nekam globoko vase ste jih potisnili in se premalokrat spomnite nanje.

Obiščite delavnico o samopodobi

Ni vedno tako enostavno, kot si nekdo misli. Lahko beremo o tem in onem, se prepričujemo, pa še vedno v ogledalu ne vidimo osebe, ki bi si jo želeli. Vsekakor je lahko pri tem izvrstna pomoč kakšna delavnica na temo grajenja samopodobe.

Te so na voljo v različnih oblikah, tudi tisti spletni, kjer vam ni potrebno hoditi nikamor, čeprav je morda ravno ta izkušnja še najbolj prepričljiva in jo je najlažje sprejeti. S pomočjo tovrstnih delavnic se boste naučili spoštovati sebe, se ceniti in si priznati, da vendarle imate kvalitete, katerih prej mogoče niste prepoznali.