Kako veste, da je vaš zakon v težavah?

Kako veste, da je vaš zakon v težavah?

Varno je reči, da noben par ne gre v zakon v pričakovanju ločitve. Vsak namreč človeka vidi ob sebi v dobrem in slabem, do konca svojih dni. Če bi vedeli, da se boste po nekaj letih ločili, zagotovo ne bi zapravljali denarja za drago poroko in svojega časa, kajne? Problemi v zakonu so nekaj, s čimer se zagotovo sooči vsak par. Kateri pa so tisti problemi, ki so nepremostljivi med zakoncema in kako jih prepoznati? Kako vedeti, kdaj poiskati pomoč terapevta, ali kdaj zaključiti zvezo? Govorili smo z kar nekaj zakonskimi terapevti in povedali so nam znake zakonske krize. Kateri so torej znaki?

  1. Niste povezani s partnerjem

Ko se v zakonu pojavijo problemi, so zakonci namesto, da bi se iskreno pogovorili o svojih občutkih, raje tiho. Problemi se pogosto pometejo pod preprogo in se nanje ne misli. Toliko drugih stvari imamo v življenju, da se s »temno stranjo« našega zakona pač ne ukvarjamo.

Zavedati pa se moramo, da v nas, v naši podzavesti, zamera do partnerja rase, problemi pa se nalagajo. Naše telo ima izredne sposobnosti potlačiti v podzavest tisto, kar nas teži in nam ni prijetno. Tako se povezanost med partnerjema pretrga. Ker zaradi podzavestne zamere ne moremo preživljati časa z njim, se nam ta upira, si raje omislimo kakšen nov hobi, ki nas odvrne od naših zakonskih težav. Seveda je zdravo, da imata parnerja svoje konjičke, ampak ti ne smejo biti načrtovani zato, da vam ni treba preživljati časa skupaj.

  1. Ne prepirata se

Zakonca se izogobata konfliktom. Kot smo prej omenili, se zakonca namesto pogovora raje umakneta v svoj svet in pometeta probleme pod preprogo. Velikokrat se zgodi, da se eden, ali pa celo oba partnerja, ne počutita dovolj varno, da bi se pogovarjala o svojih občutkih. Mnogo partnerjev, rekli bi celo, da več kot obratno, ima samo neko površinsko povezanost. Pomembno je, da se s partnerjem ne strinjamo in to povemo – na glas. To je tisti zdrav odnos. V takem odnosu se predelajo nestrinjanja in se z prilagoditvami iz vsake strani rešujejo problemi.

Nekateri odnosi pa so takšni, kjer se partnerja na nepošten način veliko prepirata. Tukaj se vlečejo na plano stvari, ki so bile v preteklosti že predelane. To je zelo neproduktivno in škoduje partnerskemu odnosu, saj se ne moremo odrešiti zamer iz preteklosti, ki nas zastrupljajo.

  1. Ne moreta komunicirati

Znak zdravega odnosa je odprta komunikacija iz obeh strani in to ne pomeni, da samo malce klepetate o nepomembnih stvareh. To počne veliko parov, ne znajo se pogovarjati o pomembnih stvareh. Kdo bo nahranil psa in oblekel otroke, to so tiste osnovne stvari. Kaj pa, zakaj nekdo včeraj ni hotel seksati? Ali pa »žena, zakaj si zadnje čase jezna name?« O teh stvareh se veliko partnerjev enostavno ne zna pogovarjati. Noben problem ni bil nikoli rešen brez pogovora, jeza se je samo nekje naložila. Če se niste sposobni pogovoriti, lahko rečemo, da je vaš zakon v težavah.

  1. Ni iskrenosti

Včasih boste zato, da ne bi obremenjevali partnerja ali pa se izognili prepiru, določeno informacijo zadržali zase. S tem boste hoteli zaščititi vajin odnos. Vendar pa se morate zavedati, ne glede na to, kako dober namen je to bil, lahko stvari pridejo na plano. Takrat bo to povzročilo veliko hujši razdor v vašem odnosu, kot pa bi ga, če bi povedali vso resnico takoj. Partner bo namreč občutil izdajo, ne samo jeze ali razočaranja. Držanje informacij zase, ne glede na namen, je samo drug izraz za laganje, nespoštovanje in neiskrenost.Pazljivi bodite torej, kaj zadržite zase in katerih informacij o vašem življenju je vaš partner deležen.

  1. Intimnost je neobstoječa

Z intimnostjo mislimo na seks in še marsikaj drugega kot to. Intimnost je tudi objemanje ponoči, držanje za roke in gledanje partnerja v oči, medtem ko se pogovarjate. Seks namreč ni ključen v zvezi, rekli bi celo, da so še mnoge stvari, ki so bolj pomembne. Je pa seks v zvezi izredno pomemben, ker se z njim partnerja povežeta na več različnih nivojih. Če sta s partnerjem bolj sostanovalca kot pa ljubimca, to pomeni, da je vajin zakon v težavah. Svetujemo vam, da poiščete pomoč terapevta, ki vam bo znal povedati, kako ste se znašli v neseksualni, oz. neintimni zvezi.