Kdaj imeti otroke?

Kdaj imeti otroke?

Če ste v svojih dvajsetih ali tridesetih letih in nimate otrok, je morda zadnjič pri kosilu v nedeljo bilo postavljenih kup vprašanj o vaših odločitvah o rojstvu otroka. Naslednjič, ko bodo stari starši pred celo družino začeli spraševati o vaših načrtih, bo koristno imeti nekaj informacij o tem, kaj znanstveniki pravijo o tem, katera je “najboljša starost” za rojstvo otroka.

Njihov odgovor je delno odvisen od tega, kaj mislite z »najboljšo« starostjo.

Pozna najstniška obdobja ali zgodnja dvajseta so biološko najboljša, pravi zdravnik porodničar. Takrat so namreč reproduktivni in drugi sistemi telesa na vrhu delovanja. Ženske v dvajsetih letih imajo najmanj verjetnosti, da bi se pri plodu razvile kronične zdravstvene težave, zaradi katerih bi bile one ali njihovi otroci v nevarnosti, ženske v teh letih pa imajo najnižje stopnje spontanih splavov, zunajmaternične nosečnosti, mrtvorojenosti in neplodnosti. Toda zgodnja nosečnost ni sprejeta dobro v današnji družbi, ki je organizirana okoli manjših družin in več zaposlitev za polni delovni čas za ženske. Če pride do prezgodnje nosečnosti, se pogosto pojavljajo socialne težave. V starosti 20 let ali manj je nosečnost bolj  verjetna izven zakonske zveze, verjetno pa bo vplivala na doseženo izobrazbo, s tem pa tudi na nadaljne življenje ženske in moškega. Tudi če je v zgodnjih dvajsetih, naj bi bila ženska premlada, da bi rodila otroka – tudi če je mati poročena in ima višjo izobrazbo. Vprašali smo žensko, ki je imela svojega prvega otroka pri 21 letih. Povedala je, da so jo druge radovedne mamice konstantno spraševale, koliko let ima. Običajno je rekla 25 ali 27, samo da bi jim utišala misel v glavi, ki je bila, da se je malce preveč razdajala v svoji mladosti.

»Čeprav lahko lažem neznancem, ostaja dejstvo, da sem še zelo mlada mama,« je zapisala na svojem blogu. »Večina mojih prijateljev je v šoli, varajo svoje fante in zapravljajo. Vse ženske v moji družbi so 10, celo 15 let starejše od mene. “

Biološka “najboljša starost” za nosečnost je očitno nesmiselna, torej začnimo s tistim, kar bi lahko bila sociološka “najboljša starost”. Mnogi dvajsetletniki menijo, da so še preveč  neodgovorni, da imajo otroka. Ljudje reproduktivno zorijo približno desetletje, preden dozorijo socialno.

Lahko bi definirali “najboljšo starost za nosečnost” tudi kot najboljšo možnost za zdravje dojenčka, ne pa za zdravje same nosečnice. S to opredelitvijo, po zdravnikovem mnenju, je “najboljša starost” za prvo rojstvo, v smislu najnižjih stopenj prirojenih napak, 26 let. Druga študija, ki temelji na nacionalnih podatkih, je preučevala različno merilo zdravja dojenčka – stopnje splošne umrljivosti dojenčkov namesto rojstnih okvar – in je pripisovala “najboljšo starost” še starejšim, 32 letnicam.

Lahko pa definirate »najboljšo starost« kot najboljši rezultat za dolgoročno zdravje matere, ki še vedno postavlja idealno starost. Z uporabo podatkov, ki je vključevala ženske v starosti od 45 do 95 let, je bilo ugotovljeno, da so imeli tiste najbolj zdrave ženske njihove prve otroke v povprečju 29 let. Tisti z najmanj bolečinami in najmanj kroničnimi boleznimi so jih imele v povprečju pri 34 letih. Glede na vse skupaj, optimalna starost ob prvem rojstvu v smislu dolgotrajnega zdravja matere pa je bila 31 let. In če definirate »najboljšo starost« v smislu najdaljše pričakovane življenjske dobe za mater, je optimalna starost najstarejša od vseh. Zdravnik je opravil pogovore z 1.890 materami in spraševal o njihovem trenutnem zdravju, vključno s kroničnimi boleznimi, težavami pri mobilnosti in drugih težav. Nato je preučil podatke o umrljivosti, naredil nekaj prilagoditev za doseženo izobrazbo in ugotovil, da je splošna „najboljša starost“ za prvega otroka, kar zadeva dolgoročno zdravje za mater, 34 let.