Ljubosumni na njegovo bivšo ženo? Preberite to!

Ljubosumni na njegovo bivšo ženo? Preberite to!

Vsi smo malo radovedni, a vsaka radovednost ni obsedenost. Žal pa je včasih tanka in hitro prestopljena meja med radovednostjo in pa obsedenostjo, še posebej ko gre za bivše partnerje.

To je preprosto življenjsko dejstvo: ko ste starejši od 20 let, ima ljubezen vašega življenja verjetno nekdanjo ljubezen in nekdanje razmerje. To pomeni, da se je veliko “v prvo” pri vaši ljubezni zgodilo z nekom drugim. Prvi poljub, prvi vikend, preživet skupaj, prvi seks, poroka, in morda v najbolj ekstremnem primeru celo otrok.

Lahko se začne nedolžno. Radovednost. Vi ste človek in ste zato radovedni glede zgodovine svojega partnerja. Učimo se iz zgodb in anekdot drugih, zato si želite ugotoviti, kaj je vašega partnerja pritegnilo k njegovi bivši. In seveda, želite vedeti, zakaj sta se sploh razšla.

Radovednost je naravni del človeškega delovanja, toda kaj se zgodi, ko radovednost postane obsedenost? Tukaj so štirje razlogi, zakaj ste resnično ljubosumni na njegovo bivšo:

1. Strah vas je

Včasih je težko, da ne čutite ljubosumja, ko pomislite na vse tiste “v prvo”, ki ste jih zamudili z novim partnerjem, zato želite slišati vse o tem, kako je to potekalo.

Naj vam dam primer. Imamo moškega po imenu Luka, ki ima novo punco Anjo. Luka nek dan ujame Anjo, da preverja njegov mobilni telefon, klice in sporočila. Ko Anja vidi, da ga je v zadnjem tednu klicala bivša žena, zahteva od Luka, da nemudoma izbriše svojo ženo iz imenika.

Tukaj vidimo jasno pomanjkanje meja, do katerih naj bi šla Anja, toda to pomanjkanje meja in ta zahteva, ki jo je postavila Anja, je prekrivala velik strah in ranljivost. Anja se je namreč bala, da se bo Luka vrnil svoji bivši ženi.

Ko se nekdo počuti ranljivo in se boji, da se bo njihov partner vrnil k svojemu bivšemu  partnerju, je lažje občutiti to negotovost, ljubosumje ali celo jezno obsedenost do “druge ženske” – tudi če ta ni grožnja.

Tukaj je dejstvo za vas: prečkanje meja (npr.pregledovanje zgodovine telefona vašega partnerja) ali delanje drame okrog preteklega razmerja (kot je zahteva, da se bivšega partnerja izbriše iz imenika) bo povzročilo, da boste vašo ljubezen od sebe odvrnili.

Kaj storiti namesto tega: Priznanje, da se počutite negotovo, bo naredilo čudeže, saj boste ranljivi s svojim partnerjem in s tem dejansko okrepili vajin odnos.

2. Skrbi vas, da se bosta spet združila.

Drugi primer. Tamara je bila zaskrbljena, da se bo njen fant, Jošt, vrnil k svoji bivši ženi, ko je govoril o njej, o stvareh, ki sta jih počela skupaj, in kako Tamara vse stvari počne drugače. Tamara je postala skoraj paranoična, da je Jošt še vedno zaljubljen v svojo bivšo in jo je začela zalezovati na Facebooku in Instagramu.

Tukaj je dejstvo: Včasih naše bojazni okoli bivših partnerjev naših sedanjih partnerjrv temeljijo na občutku v srcu, včasih pa so posledica negotovosti. Opazovanje in spraševanje, kakšen je bil bivši parter, se osredotoča na preteklost, namesto da bi bila s sedanjim partnerjem prisotna v tem trentku in uživala v tem, kar se dogaja tukaj in zdaj.

Kaj storiti namesto tega: imeti je treba pošten pogovor o svojih strahovih in navesti konkretne primere. Če vam vaš občjutek pove, da je še vedno zaljubljen v svojo bivšo ženo, potem, čau čau, treba je iti naprej.

Ampak najverjetneje je edini razlog, zaradi katerega jo omenja, zato, ker je to edini resni odnos, ki ga je imel. Mogoče imata celo otroka, tako da zato še vedno komunicira z njo. Mogoče celo poskuša videti, če ga imate dovolj radi in mu je všeč, da ste malo ljubosumni.

3. Želite vedeti, kaj je šlo narobe.

Vsi se učimo iz zgodb drugih. Ko se zaljubimo, tvegamo, da bomo imeli zlomljeno srce in tako se preiskovanje tega, kar se je v preteklosti zgodilo, zdi logičen način, da ugotovimo, kako ne bi končali na enak način kot bivši partner sedanjega partnerja.

Tukaj je dejstvo: ko postanete obsedeni in preučujete odnos vašega partnerja in njegove bivše, sami ocenite, kaj mislite da je šlo narobe. Nato se začnete osredotočati na to, kaj bi lahko bilo narobe v vajinem odnosu, namesto na to, kaj se resnično dogaja.

Kaj storiti namesto tega: Vprašajte svojega partnerja, kaj je šlo narobe in kako se lahko v prihodnosti bolje podpirata. Zato priporočamo parom, da ustvarijo skupno vizijo, da bi se jasno razumeli, kaj si želijo in kaj potrebujejo v odnosu.

4. Poskušate se primerjati in tekmovati z bivšo.

Naslednji primer: Jasna je bila obsedena s bivšo ženo svojega fanta Anito.

Anita je bila klasična lepotica: visoka, blond, dolge noge, imela je kozmetični salon. Jasna je bila uspešna odvetnica in je videla, da je pametnejša od Anite, vendar je verjela, da se njenemu fantu ne zdi primerljiva, ker je bila manjša in je imela malce preveč kilogramov.

Čutila je, da se nikoli ne more izogniti lepoti bivše žene in je šla tako daleč, da je v njenem salonu opravljala redne tretmaje, in tako poskušala posnemati nekaj njenih nasvetov za lepoto – in iskala sledi, da morda Anita ni bila vedno popolna.

Tukaj je dejstvo: po zaslugi naših družbenih pričakovanj smo ožičeni, da smo zmagovalci, in pogosto je nagrada življenjski partner. Del tekmovanja je treba obravnavati kot boljši (lepši, pametnejši, bogatejši, bolj vitek, itd.).

Ampak bodimo odkriti glede primerjave: gre za tekmovalnost in konkurenco. Čeprav imajo bivši in sedanji partnerji navidezno nasprotne ideje, je rezultat primerjava, želimo se uskladiti z določenimi normami, medtem ko izstopamo kot najboljša norma.

Ne želimo biti tista rožnata hiša na koncu bloka ali biti popolnoma drugačni od skupine prijateljev za kosilo … ampak želimo biti najboljši.

In kam nas to postavlja? Poskušati doseži popolnost, ko smo jo za partnerja že dosegli, je samo naporno. Primerjava nas odmakne od resničnosti in avtentičnosti ter ustvarjalnosti.

Namesto tega: vsi želimo biti ljubljeni in pripadati nečemu večjemu od nas. Toda nenehno poskušanje, da se oblikujemo nanačin, kako drugi izgledajo ali se obnašajo, ni način za pridobivanje srca vašega izbranca.

Kako biti ljubljeni in ustaviti to primerjanje? Kako postati zmagovalec? Preprosto je: Samo bodite vi. Najpomembnejša stvar, na katero se morate spomniti, je, da je nekdo bivši z razlogom in vi ste tukaj že zmagali.

Potrebno je, da se osredotočite na to, kako čudoviti ste vi, namesto na to, kako čudovit je bivši partner.