Prekinitev razmerja: kako sporočiti novico?

Prekinitev razmerja: kako sporočiti novico?

Ko je človek zaljubljen, je svet lep in vse okoli njega je odeto v tople barve. Kvalitetna partnerska zveza je seveda pogoj za to, da dva v takšni zvezi tudi ostaneta. A kaj storiti, ko se stvari zalomijo, ko ni več tistega občutka, ki par povezuje? Morda gre zgolj za enostranske občutke, a vendarle je potrebno to povedati partnerju.

Gre za trenutek, ki si ga nihče ne želi. Zagotovo je nekaj najtežjega na tem svetu partnerju povedati, da se več ne vidimo v zvezi. Kako to storiti, da ga ne bi preveč prizadeli? Zagotovo je način sporočanja tako slabe novice odvisen tudi od razloga, ki tiči za njo.

Odločitev je padla

Če ste že nekaj časa opažali, da vajino razmerje ni bilo na zadovoljivem nivoju in vas je to privedlo do razmišljanja o razhodu, je nekaj jasno. Ne gre za hipno odločitev, saj ste o njej že dolgo razmišljali. Že res, da ste pri sebi odločitev podčrtali, a kako sedaj z njo soočiti še partnerja?

Gre za korak, ki nikakor ne bo enostaven. Če partner ne vidi težav v vajini zvezi, pa še toliko bolj. Za začetek se vprašajte, ali sta se o vsem dovolj pogovarjala. Ste kdaj izpostavili težave, ki vas tarejo in so vas pripeljale do razmišljanja o razhodu? Če ste poizkusili vse, da bi razmerje rešili, a se vam zdi, da ne gre na bolje, bo čas za odločilen korak.

Ko je posredi tretja oseba

Razhodi se mnogokrat pripetijo v zvezah, kjer je nekdo od partnerjev varal ali pa je enostavno na točki, ko ga nekdo privlači bolj kot njegov partner. V prvem primeru so zadeve jasne in kaj dosti filozofiranja tu ni. Ali prevarani partner prešuštvo oprosti ali pa se poti razidejo.

V primeru, da se pojavi tretja oseba, ki privlači enega od partnerjev in si ta želi zaradi tega končati obstoječe razmerje, pa je bolj zapleteno. Potrebno je biti spoštljiv, a hkrati pošten in neposreden. Bolečina vsekakor bo, a bolje tako, kot pa da se najprej »zgodi« in prevarani partner to izve od koga drugega.

Potreben bo pogum

Če ste se odločili prekiniti razmerje, tega nikar ne storite preko SMS ali kakšne aplikacije za klepete. To je popolnoma nespoštljivo in predvsem strahopetno dejanje. Sedite za mizo in partnerju poglejte v oči. Povejte mu, kaj je razlog za vašo odločitev in se pri tem skušajte izogniti valjenju krivde nanj.

Že res, da ta lahko leži na enem, drugem ali pa kar na obeh. V vsakem primeru pa ravnajte spoštljivo in pokažite, da si želite obdržati korektne in prijateljske odnose. Če razmerja ne prekinjate zato, ker ste se zaljubili v nekoga drugega, to tudi povejte in izpostavite pravi razlog.

Ohranite zasebnost

Nikar novice o koncu razmerja ne sporočajte na javnem kraju. Denimo v polnem lokalu ali restavraciji. Pogovorita se v intimnem zavetju doma, kjer bodo vajine besede in morebitne solze ostale samo vajine. Gre za trenutek, ki ga ne želite deliti z drugimi, vaš partner pa še posebej ne.

Pogovor partnerjev doma

S partnerjem se o zaključku zveze nujno pogovorite nekje na samem.

Po eni strani ne hitite, po drugi pa tudi ne bodite predolgi. Nobene potrebe ni, da bi secirala vsako vajino skupno minuto, obenem pa tudi kratek »adijo« ne pride v poštev. Bodite sočutni in razumevajoči. Pravkar ste partnerju sporočili najslabšo možno novico.

Izognite se tragičnosti

Ker gre pri razhodu za zelo čustven in boleč trenutek, ni nobene potrebe, da bi to bolečino še poglabljali z različnimi dodatnimi vložki. Ostanite mirni ne glede na odziv s strani partnerja. Potolažite ga v primeru, da se čustveno stre. Če nastopi bolj grobo, pa skušajte ostati prisebni.

Razložite, da je že tako, da se določene poti nekje razidejo, kar pa še ne pomeni, da je to za vaju slabo. Svet je velik, po njem pa stopa ogromno ljudi, med katerimi je zagotovo nekdo, ki bo nekoč znova ogrel srce.