Zakaj je samozavest tako pomembna?

Zakaj je samozavest tako pomembna?

Z besedo samozavest se marsikdaj opleta nekoliko preveč na splošno, čeprav v resnici vpliva na zares veliko področij. Najprej je treba ločiti samozavest od samopodobe. Slednja namreč govori o tem, kako vidimo sami sebe. Kadar je naša samopodoba nizka, pomeni, da nismo zadovoljni s svojim videzom in menimo, da ne znamo toliko kot drugi.

Samozavest na drugi strani pa je ključna, da verjamemo vase, v projekte, ki prihajajo izpod naših rok in se znamo brez večjega stresa vklopiti tudi v socialno življenje. In prav samozavest je tista, ki poglavitno odloča o tem, kakšno življenje bomo imeli.

Socializacija

Ali bo nekdo imel težave s samozavestjo, se pokaže že zgodaj v otroštvu. Če ima otrok v vrtcu ali šoli težave pri sklepanju prijateljstev in vklapljanja v družbo sovrstnikov, je to lahko znak nizke samozavesti. Do tega pride iz različnih razlogov, bistveno pa je, da stanje vzgojitelji ali starši prepoznajo.

Sklepanje prijateljstev v otroštvu

Težave s samozavestjo se običajno pokažejo že v otroštvu.

Tudi kasneje v življenju se raven samozavesti izkaže za ključno pri spoznavanju novih ljudi in komunikaciji. Nesamozavestni ljudje večkrat gledajo v tla, niso pretirano družabni, saj se med ljudmi počutijo slabo, enako velja tudi za vsa ostala področja, kjer je socializacija nujna.

Uspeh na delovnem področju

Da bi nam bilo naše delo všeč in bi z veseljem vsako jutro odšli od doma, moramo imeti na delovnem mestu ustrezno energijo. Samozavestni ljudje precej bolje vplivajo na svojo okolico in s tem na sodelavce ter vse ostale vpletene v delovni proces.

Vodstvo bolj zaupa samozavestnim ljudem, ki dobro vedo, kaj želijo in kako bodo do cilja prišli, kot pa tisti, ki nerazločno momljajo, jim je že na prvi pogled nerodno in dajejo občutek, da niti ne vedo, ali so sposobni opraviti zadane naloge.

Kvaliteten partnerski odnos

Še eno področje, kjer brez samozavesti ne gre, je spoznavanje z nasprotnim spolom in iskanje partnerja. Kar pomislite pri sebi, ali vam je bolj všeč nekdo, ki je tih, načeloma prijazen, ampak kar nekoliko »mlahav«, ali nekdo, ki odločno stisne roko, se nasmeji in razločno spregovori.

Ljudje smo radi v družbi samozavestnih ljudi, saj so navadno zabavni, odprti, imajo vsebino, hkrati pa se ob njih počutimo varni. Samozavest pride prav tudi kasneje v partnerskem življenju, ko je treba potegniti ključne poteze glede vzgoje otrok, se pogovoriti s partnerjem o različnih rečeh in podobno.

Poslovni svet

Če kje brez samozavesti ne gre, je to v poslu. Poslovnež nikakor ne sme biti oseba s slabo samopodobo in nizko ravnjo samozavesti. V poslovnem svetu je treba nastopati jasno in pogumno ter ob tem jasno predstaviti svoje načrte. Velja tako v primeru prodaje kot iskanja partnerskih zavezništev.

Je pa dejstvo, da lahko zelo samozavesten človek kaj hitro prestopi zdravo mero samozavesti in postane pretirano samozavesten. To pa na drugi strani predstavlja skrito past za poslovneža, ki kaj lahko potegne tudi nekoliko slabšo potezo.

Samozavest je mogoče izboljšati

Če sami ne spadate ravno med bolj samozavestne ljudi, je dobra novica ta, da je samozavest moč tudi izboljšati. V ta namen lahko obiščete posebne delavnice oziroma tečaje ali pa se dogovorite za sestanek s katerim izmed priznanih strokovnjakov za dvig samozavesti. Tudi branje ustrezne literature in osebna rast sta pri tem v veliko pomoč.