Zakoni, ki jih Kraljevi družini ni treba upoštevati

Zakoni, ki jih Kraljevi družini ni treba upoštevati

Dnevi britanskih monarhov, ko so se ti lahko izognili čemurkoli, so (hvala bogu) končani, vendar kraljevska družina še vedno ni takšna kot ostali. Zanje velikokrat veljajo povsem druga pravila. Za začetek so podvrženi vsem zakonitostim, a medtem ko morajo še vedno upoštevati večino zakonov, ki veljajo za nas navadne zemljane, obstaja nekaj zakonodajnih aktov, ki zanje preprosto ne veljajo.

Biti nad zakonom ni tako zabavno, kot si morda mislite, čeprav, in zagotovo ni dovolj, da prevladajo odgovornosti, ki prihajajo s kraljevskim statusom. Mnoge od teh oprostitev veljajo le za Kraljico, veliko pa se jih nanaša tudi na njenega moža ali na njeno družino. Nekateri zakoni, iz katerih je kraljeva družina izvzeta, celo naredijo njihovo življenje bolj omejeno. Kateri zakoni torej ne veljajo za kraljico in ožjo kraljevo družino? Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti.

Vozila, ki jih vozijo, lahko zakonito prekinejo omejitev hitrosti

Biti član kraljeve družine ne pomeni, da lahko voziš tako hitro, kot si želiš, vendar to pomeni, da so časi, ko lahko voznik prekine omejitev hitrosti. Predstavnik Ministrstva za promet je pojasnil, da v skladu z britanskim pravom “omejitve hitrosti ne veljajo za motorna vozila, ki se uporabljajo za policijske, gasilske in reševalne organe, reševalne službe ali agencije za resno organizirano kriminaliteto (SOCA), če bi hitrostna omejitev lahko ovirala uporabo vozila za namen, za katerega se uporablja ob tej priložnosti.

Ker kraljevo družino (kot tudi predsednika vlade) vodi policija, medtem ko opravljajo uradno kraljevsko poslovanje, imajo nekaj manevrskega prostora za prekinitev omejitve hitrosti po tem zakonu. Prehod ne velja za kraljevo družino, ko so zunaj spremstva policije. Leta 2001 je bila princesa Anne kaznovana s 400 EUR za vožnjo 93 kmh v coni 70 kmh.

Kraljica je edina oseba na svetu, ki za potovanje ne potrebuje potnega lista

Dobiti potni list je lahko dolgotrajno. Ne samo, da morate izpolniti kup papirjev in plačati pristojbino, ampak morate tudi moliti, da se vaša slika izkaže, kot da ste vsaj vi na fotografiji. Na žalost, če imate namen, da boste potovali v drugo državo, ne boste mogli brez te knjižice. To je, razen če ste kraljica Anglije. Kraljica Elizabeta II je edina oseba na svetu, ki lahko potuje kamorkoli hoče, ne da bi imela dokaz o državljanstvu.

Po podatkih kraljeve spletne strani ima vsak britanski potni list naslednje besedilo: „Državni sekretar njenega britanskega veličanstva zahteva in zahteva v imenu svojega veličanstva vse, ki bi jih lahko imeli, da omogočijo prostovoljno prenašanje brez dovoljenja ali ovir ter da si privoščijo pomoč in zaščito, ki so je potrebni. “

Ker je potni list izdan v njenem imenu, ni potrebno, da bi ga kraljica nosila.

Kraljici ni treba imeti vozniškega dovoljenja

Verjetno je, da kraljica nikoli ni prošena, da pokaže osebno izkaznico, saj je ena najbolj prepoznavanih ljudi na svetu. To je dobra stvar, saj bi dokazovanje njene identitete lahko bilo nekoliko težavno, saj kraljica nima potnega lista in nima vozniškega dovoljenja. Ne zato, ker ne vozi. Kraljica je bila videna za volanom že ko je bila najstnica, vendar kot monarh ni dolžna opraviti vozniškega izpita ali imeti licence za vožnjo.

Ta privilegij velja samo za monarha – preostanek družine mora opraviti vozniški izpit in imeti licenco, kot vsi ostali. Sama kraljica (skupaj s svojim možem, princem Philipom) je otrokom pomagala pri vožnji avtomobila in opravljanjem vozniškega izpita.

Kraljevi družini ni treba uporabiti priimka

Za razliko od večine ljudi, ki uporabljajo priimek, enega ali dva, številnim članom kraljeve družine sploh ni treba uporabiti priimka. Pred letom 1917 niso imeli niti priimka, toda to leto je kralj George V sklenil, da bo družinsko ime Windsor. Sedanje družinsko ime potomcev kraljice Elizabete II je Mountbatten-Windsor (Mountbatten kot priimek princa Philipa), vendar ga ni treba uporabljati, če je njihov naslov “Njegova kraljeva visokost princ” ali “Njena kraljeva visokost princesa”.

Ko uporabijo priimek, lahko izberejo nekaj, kar ni priimek v pravem pomenu besede, kot je teritorialna oznaka njihove družine. Kot sinova princa Walesa sta princ William in princ Harry vstopila v vojsko pod imeni William Wales in Harry Wales.

Medtem ko kraljevska družina ne potrebuje priimka, jo dopolnijo z dolgim ​​seznamom imen. Na primer, princ Charles ima polno ime Charles Philip Arthur George in kraljica je Elizabeth Alexandra Mary.